Ben jij veel moe, heb je een kort lontje, ben je prikkelbaar, slaap je slecht, kun jij je slecht concentreren, heb je lichamelijke klachten, lukt het afvallen maar niet of kom je niet aan, etc.... Dan is de kans groot dat je chronische stress hebt. 

Er zijn veel mensen die niet beseffen dat ze teveel stress hebben. Stress kan geleidelijk aan steeds meer worden. Je raakt aan het gevoel gewend of je denkt misschien dat dit gevoel gewoon bij jou hoort: Veel hoofdpijn, vocht vast houden, duizeligheid, hoge bloeddruk, onzeker, emotioneel, ontevreden gevoel, opgejaagd gevoel, denken dat je over de hele dag geen tijd hebt, lichamelijke klachten en ziektes. Ook onverklaarbare klachten kunnen vanuit stress komen. 

 

Als er sprake is van chronische stress dan zal het stresshormoon cortisol gaan stijgen. Hier krijg je in eerste instantie meer energie van, maar je kan je wel voorstellen, dat als je lichaam altijd die energie moet geven, dat je lichaam uitgeput raakt. In dit proces worden ook meer voedingstoffen gebruikt, waardoor er een tekort kan ontstaan. 

De combinatie met goede voeding, kruiden en hoogwaardige geconcentreerde voedingstoffen (supplementen) zullen er voor zorgen dat jij snel meer energie krijgt en weer lekker in je vel gaat zitten. 

Bepaalde voedingstoffen maken je gejaagd, prikkelbaar en onrustig, waar andere zorgen voor meer rust en focus. Eén van de bekende anti-stress stofjes is tryptofaan. Je lichaam kan zelf geen tryptofaan aanmaken en is dus afhankelijk van wat jij eet. Denk hierbij aan eiwitrijke voeding, maar ook bananen, pinda's, haver, amandelen. Wanneer je producten eet waar tryptofaan in zit maken je hersenen serotonine en melatonine aan. Serotonine is een lichaamseigen stofje (gelukshormoon) en zorgt ervoor dat je je opgewekt maar ook kalm en ontspannen voelt. Melatonine zorgt er kort gezegd voor dat je slaperig wordt in de avond. En zo zijn er nog een tal aan rijke voedingstoffen die jouw in dit proces kunnen helpen. Als je de juiste voeding eet, krijg je meer energie, voel je je lichamelijk en geestelijk fitter. 

Ons Zelf Sterk Geen Stress traject kan jou hierbij helpen. Doormiddel van een gelukshormonen-test en een gesprek gaan wij kijken waar op dit moment jouw stresspunten zitten, hoe jij je stress kan gaan verlagen, en/of waar jij jouw gelukshormonen weer kan gaan verhogen. 

Wil jij in actie komen zodat je weer de gelukkige jij wordt? Wil jij weer meer energie ervaren en genieten van mooie momenten in het leven? Klik dan op de link hieronder! Wil jij meer lezen over de signalen van stress, de gevolgen van stress op je lichaam, de fases op weg naar een burn-out? 

Lees dan hier meer