Wat is nou eigenlijk een burn-out?
Bij een burn-out heb je te lang in een 'aan' stand gedaan. Je hebt te lang teveel stress ervaren. Dit kan om verschillende redenen zijn. Veel hoor je dat het van werk is, maar dit is niet altijd de aanleiding. Denk ook aan eerdere gebeurtenissen die stressvol zijn geweest, dit kan zelfs al in je jeugd zijn ontstaan, wat zich gaat uiten in chronische stress. Altijd in de alert stand staan. Jouw zenuwstelsel is uit balans geraakt en verstoord.
Als jij last hebt van chronische stress, wat veel mensen vaak niet eens door hebben om het zo "gewoon" is geworden, ligt een burn-out op de loer. Hoe langer je op je 'reserves' doorgaat, hoe groter de kans dat je letterlijk helemaal op raakt. Je lichaam en geest zijn uitgeput geraakt. Je hele systeem is uit balans en als je bedenkt dat je hele systeem met elkaar verbonden is dan snap je dat je lichaam dit uiteindelijk niet volhoudt. Vaak komt zo'n moment compleet onverwachts, ook al weet je diep van binnen wel dat het al langere tijd niet goed ging en je over je grens aan het gaan was. Wat wij veel horen om ons heen is dat mensen denken, mij gebeurt niet dit.
Een burn-out ontstaat niet in één dag, het is een geleidelijk proces waar je te maken hebt met aanhoudende verhoogde stress situaties of hoge druk. Deze hoge druk kan jij ook jezelf opleggen. Als jij altijd negatief over je zelf praat, of jij wilt alles perfect doen dan leg jij onbewust de druk ontzettend hoog neer bij jezelf. Want als het niet gaat zoals jij wilde (niks kan perfect zijn) dan gaan er heel veel negatieve gedachtes om in je hoofd die jou hele lichaam onbewust veel stress geeft. Je wijst jezelf af en dat verhoogd weer de stress. Jouw lichaam en geest zijn daarom in constante paraatheid en maakt continue stresshormonen aan. Gas erop en doorgaan.
Wanneer jouw lichaam stresshormonen blijft aanmaken, zullen allerlei essentiële lichamelijke processen ontregeld raken. Je lichaam is niet meer in balans. Je kan tijdelijk heel goed presteren onderdruk en stress. Stress hebben wij zelfs nodig om te overleven. Maar als je altijd in de stressstand blijft staan en niet meer kan ontspannen en dan dus ook niet herstellen, gaat al je energie naar de 'aan' stand en niet meer naar het ontspannen en herstellen. Hierbij ga je constant over je eigen grens heen.
Dit heeft ook directe invloed op je immuunsysteem (je word vaker verkouden, ziek of krijgt regelmatig last van lichamelijke klachten). Ook je spijsvertering en andere essentiële processen die worden geregeld door rust en herstel worden daardoor beïnvloed. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zijn dat het maar niet lukt met afvallen. Dat komt omdat je lijf aan het 'overleven' is en al je energie daar naar toe gaat.
Je lichaam en geest geven voor de burn-out al vele signalen, maar die wuiven wij vaak weg. Niet zeuren en weer doorgaan. Vermoeidheid, slapeloze nachten, extra prikkelbaar, continue piekeren, dingen vergeten, angst gevoelens, paniekaanvallen, veel dopamine opzoeken (telefoongebruik, slechte voeding eten, alcohol drinken) om je maar weer even goed te voelen. Allemaal tekenen van een overspannen systeem die totaal uit balans is en heel veel rust nodig heeft, zowel fysiek als mentaal, maar het niet krijgt.
Hoe kan je herstellen van een burn-out?
Het belangrijkste is, het accepteren dat de situatie is zoals hij nu is. Dat is lastig, want je wilt je helemaal niet zo voelen. Maar hoe meer je er tegen vecht, hoe meer stress je je lichaam weer geeft en hoe langer het herstel gaat duren.
Je bent te ver gegaan, je bent te lang over je eigen grens gegaan of er zijn pijnlijke stukken geweest in je leven die jou deze stress onbewust nog geven.
Op een gegeven moment vind je het normaal dat je je zo voelt, maar als je heel diep van binnen gaat voelen weet je dat je het anders moet. Maar vaak is dan de vraag, hoe?
Wij willen jou helpen om van een burn-out te herstellen door de verschillende vormen die wij aanbieden. Wij hebben dit samengesteld omdat wij zelf ook hebben ervaren dat dit werkt. Het heeft ons zoveel gebracht en dit willen wij jou ook aanbieden. Jij wilt toch ook een leven waar jij je goed bij voelt, zonder dat je elke keer over je grens heen gaat, vol energie, genieten en dingen doen waar jij gelukkig van word.
Wat kan je zelf al doen?
Er zijn een paar dingen die echt belangrijk zijn in jouw herstel. Het begint bij acceptatie, het moeilijkste van het hele proces. Je schaamt je, je voelt je zwak, je wilt je niet zo voelen. Je bent niet zwak, je bent juist maar door gegaan en ver over je grens gegaan. Maar door het te accepteren kan je ermee aan de slag. Als jouw beeld blijft bestaan dat het alleen voor zwakke mensen is, maak je jezelf klein, straf je jezelf onbewust dat je nu een burn-out hebt of klachten hebt. Het maakt je energie laag en geeft je onbewust extra interne stress. Als jij de situatie accepteert, stap je in een rol waar je zelf de verantwoordelijkheid kan nemen om er mee aan de slag te gaan. Dit geeft een andere kijk en dan ga je ook kijken naar oplossingen. Neem rust, ga rustig wandelen en luister heel goed naar je lichaam. Ga niet weer constant over je grens omdat mensen dingen tegen je zeggen als, ga even op vakantie dan is het daarna wel goed, of neem een paar dagen vrij dan gaat het daarna wel beter. Blijf heel goed naar jezelf luisteren.
Geef jezelf de tijd, je komt niet zomaar uit een burn-out. Je hele systeem zal weer moeten herstellen, iets wat jij niet ziet zo aan de buitenkant. Potjes die leeg zijn geraakt moeten weer gevuld worden. Dit gaat langzamer dan jij zou willen.
Breathwork helpt jou weer je lichaam in balans te brengen, waar jij altijd op 'gas' stond, zal de ademhaling jou gas doen minderen en zodat jij rem er weer steeds vaker bij komt. Balans is dat ze elkaar kunnen raken, zodat er altijd balans blijft.
Waarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de situatie waar je nu in zit?
Wat belangrijk is, is om te kijken waarom je zover over je grens bent gegaan. Maar waar komt dit vandaan? Perfectionisme? Onzekerheid? Weinig zelfliefde? Gezien worden? Please gedrag? Waar komt dit gevoel vandaan? Werd jij gezien door je ouders? Werd jij gezien door vrienden? Ben je gepest? Deed jij je vroeger anders voor dan je eigenlijk was? Ben jij je ouders pad gaan volgen omdat je anders bang was dat ze teleurgesteld zouden worden? Heb jij heftige situaties meegemaakt waar jij totaal de controle kwijt was? Het kan met vele dingen te maken hebben.
Hiermee zullen wij ook aan de slag gaan. Dit doen wij met stress, spanningen en trauma release doormiddel van je lichaam (BRTT) en je adem (breathwork). Door deze technieken kom je weer terug in je lichaam, ga je weer voelen en kan je je lichaam en geest weer in balans brengen. Klinkt zweverig, maar is het alle behalve. Eerst de rust herstellen, daarna meer de diepte in om te kijken waar bepaalde gevoelens (onzekerheid, perfectionisme, please gedrag etc) vandaan komen. Daarnaast je bewust maken en met je mindset aan de gang doormiddel van coaching.
Wij hebben altijd eerst een intake gesprek met jou. Zodat wij kunnen kijken of wij jou kunnen helpen en bij elkaar passen. Wij kunnen 1 op 1 begeleiding aanbieden, maar wij bieden ook groepssessies aan. Dit wordt allemaal besproken bij de intake. Niks moet, alles mag! Samen gaan wij kijken wat echt nodig is voor jou.
Rust, beweging en voeding zijn echt heel belangrijk als je veel stress ervaart of al in een burn-out zit.
Een burn-out verschilt van mens tot mens. Een aanpak waarbij jij centraal staat is dus heel belangrijk. De ene burn-out is de andere niet. De ene uit zich meer lichamelijk, waarbij de ander meer mentale klachten heeft.
Ben je bang voor de reacties van anderen? Wij vinden het juist super moedig als je wel de stap neemt! Samen gaan wij er aan werken dat jij weer gelukkig en vol met energie door het leven gaat.
Gezinscoaching
Soms begrijpen gezinsleden elkaar even niet meer. Dit kan komen door bepaalde stress situaties maar ook als één van de gezinsleden zelf spanningen ervaart, stress heeft of misschien wel een burn-out. Het is moeilijk als jouw partner niet begrijpt hoe het is om bijvoorbeeld een burn-out te hebben. Wij kunnen samen met jou en je partner in gesprek gaan om uit te leggen wat het is om een burn-out te hebben, en hoe iedereen hier het beste mee om kan gaan om zo snel mogelijk weer uit de burn-out te komen.
Vaak is het ook lastig te begrijpen als partner wat er gebeurt met de persoon die een burn-out heeft, ineens kan jouw partner de dingen niet meer doen, waar die eerder nooit zijn of haar hand voor omdraaide, klusjes in huis kunnen al te veel zijn. Als partner sta je er dan tijdelijk alleen voor en dat kan erg zwaar zijn. Wij willen jullie hier graag in begeleiden, om elkaar te leren begrijpen. Maar vooral om samen te kijken hoe je samen met je partner of gezinslid zo snel mogelijk weer uit de burn-out kan komen. Ook komt het regelmatig voor dat gezinsleden elkaar niet begrijpen, doordat bijvoorbeeld één van de gezinsleden ADHD, ADD of autisme heeft. Het is soms lastig als je zelf geen ADHD, ADD of Autisme hebt, te begrijpen wat er in iemands hoofd omgaat. Soms is het ook lastig voor jou om uit te leggen hoe je denkt, of waarom je bepaalde dingen doet, of waarom je op bepaalde situatie anders reageert. Wij willen jullie hier graag bij helpen zodat jullie elkaar weer leren begrijpen, maar vooral dat jullie weer met elkaar in gesprek gaan en weer kunnen genieten samen.